Hvad er bæredygtig mode?

Bæredygtig mode er på mode. Den er god nok. Flere personer går mere og mere op i at shoppe på bæredygtig vis. Hvad betyder det egentligt? Det kan forklares på flere forskellige måder. Blandt andet omfatter det hvordan du shopper og hvor meget du shopper. Det kommer vi mere ind på nedenfor.

Den mest bæredygtige løsning 

Der er ingen tvivl om at den mest bæredygtige løsning til mode er genbrug. Du har masser af gode muligheder for at shoppe i genbrugsbutikkker. Der kan du shoppe brugt tøj, som nærmest ikke fejler noget, eller som har små mangler. Ligeledes kan du benytte brugt tøj til at pifte det op og personalisere det.

Meget mere end tøjet

Den bæredygtige mode handler ikke kun om genbrug. Nyt tøj kan også være mere bæredygtigt ved at fokusere på visse områder. Fx er der et socialt element og ansvar i forhold til dem, som laver tøjet for virksomheden. Reducering af skadelig kemikalier er også vigtig for både dig og planeten.

Shop på bæredygtig vis

Tendenserne for bæredygtig mode handler også om dine indkøbsvaner. Tænk gerne over hvor meget tøj du egentligt har brug for. De færreste personer bider mærke i hvor ofte du har det samme tøj på. Tænk mere over hvilken tøj du vil have i dit skab, hvad du kan lide osv. 

Lokal miljøvenlig mode 

Det kan også være bæredygtigt at shoppe lokalt. Mange store modebrands producerer tøj og tilbehør i Kina, Indien, Afrika og andre lande. Det betyder at det skal sendes til Danmark, og det er ikke særligt bæredygtigt. Desuden kan du støtte mindre virksomheder ved at shoppe de produkter, som de har lavet i Danmark, eller hvor du ellers bor.

Mode med et certifikat

Du kan også tjekke om moden er certificeret med bæredygtighed. Blandt andet er der elementer som fra Fairtrade, OEKO-TEX, BCI og GOTS, som alt sammen giver en god ide af hvorvidt det er bæredygtig mode eller ej.

Bidrag til bæredygtig mode

Du kan også selv bidrage til bæredygtig mode. Det er sundt at rydde ud i tøjskabet fra tid til anden. Måske har du tøj, som du ikke ønsker at gå med fordi det ikke længere passer til din stil. Andre gange kan det være at det vækker dårlige minder. Nogle gange kan det være at du har købt tøj, som du aldrig har haft på. Mange personer har tøj derhjemme, som blot samler støv. I stedet for at gøre netop det, kan du donere det til en genbrugsbutik og bidrage til den bæredygtige mode.